Visitam Son Banya per escoltar les seves necessitats

Visitam Son Banya per escoltar les seves necessitats

El passat dijous, el regidor d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, acudí al poblat de Son Banya convidat per l’associació de persones gitanes “Los Churumbeles”. D’aquesta manera pogué conèixer de primera mà quines són les demandes i necessitats de la gent que viu en una de les zones més deprimides de la nostra ciutat.

 

Els i les habitants d’aquesta zona històricament abandonada tenen molt clar l’estigma social que recau sobre les persones d’ètnia gitana, i que aquesta és una de les principals causes del seu problema d’integració en la societat. La seva gran demanda és clara: “volem sortir del poblat. Ajudau-nos, per favor!”

Conscients de la dificultat d’assolir aquest gran objectiu a curt termini, ens explicaren quines són les seves necessitats més immediates: 

  • Invertir en els nins i nines: aquesta és la seva reivindicació més important. Ara per ara, moltes famílies tenen els seus fills i filles repartits en diferents escoles, la qual cosa suposa un gran problema per a elles. Demanen unificar l’assistència a les escoles, millores en la freqüència del transport públic i la reincorporació de les educadores socials i les activitats extraescolars.
  • Projecte d’integració: abans hi havia una escola i centre social, i dues educadores socials a peu de carrer. Tot això ha desaparegut, i els veïns i veïnes consideren que s’han pres decisions sense tenir-los en compte. 
  • Desratització: el passat estiu s’inicià el projecte de desratització i control de plagues a la perifèria, després de 8 anys sense intervenir en la zona. Ara falta la segona fase, que consistiria en realitzar les mateixes actuacions en l’interior del poblat i de les cases. 
  • Asfaltat i il·luminació dels carrers.

Les famílies que habiten Son Banya han hagut de patir l’abandonament històric de l’administració, a més de promeses que no s’han arribat a complir mai. No volen més promeses buides, ni volen sentir-se culpabilitzades per la seva situació. Saben que l’estigma de raça i de classe que pateixen no té solució ni ràpida ni fàcil. Una de les membres de l’associació “Los Churumbeles” ens ho explicà així: “és hipòcrita que l’administració digui que és suficient amb proporcionar-nos la canya de pescar, quan el nostre estany és molt més petit i amb menys peixos que altres.”

És hora de prendre responsabilitat i elaborar un projecte d’integració real i factible. Fent petites passes però fent-les escoltant la seva veu i fent-los partíceps del seu propi destí. A això ens hem compromès.

Articles relacionats

Deixan's un comentari

Dubte / Duda
Queixa / Queja
Suggeriment / Sugerencia
Proposta / Propuesta
Demanda de cita
Altres / Otros

0 Comentaris