Som Palma us desitja un feliç any 2016!

Quin any! L’any 2015 ha nascut Som Palma en resposta a la necessitat de crear una candidatura d’unitat popular a Ciutat que superi els problemes de les estructures de partit tradicionals. Un espai de trobada que vol recuperar la democràcia participativa per a la gent i per això des dels seus inicis ha crescut amb mecanismes interns de democràcia i participació.

El passat mes de maig vàrem fer història i entràrem a l’Ajuntament de Palma amb l’únic propòsit de posar la institució al servei de les necessitats de la gent, de ser el vostre altaveu. Des d’aleshores, des de dins i des de fora de Cort hem treballat de valent per demostrar que es pot fer política d’una altra manera, tot lluitant contra la inèrcia que arrosseguen les dinàmiques de la vella política, instaurades a la institució durant tants d’anys, i fent front a les limitacions de governar dins un tripartit en l’àmbit municipal.

Amb l’objectiu de començar una nova etapa, hem aprovat, aquest dimecres dia 30 de desembre en ple extraordinari, els pressupostos de 2016. És el pressupost que acaba amb les retallades i inicia el camí de la devolució dels drets perduts als ciutadans i ciutadanes de Palma:

 • Augment de la despesa social. Amb la creació de la Regidoria d’Igualtat i Drets Cívics, juntament amb la de Benestar i Drets Socials, la despesa social experimenta un increment d’un 6,3% respecte del 2015. Es crea una partida destinada al lloguer social i s’incrementa la dotació per a la millora dels serveis públics: el Servei d’Acolliment Municipal, el Servei de Centre de Dia i l’atenció a les dones víctimes de violència de gènere i joves, així com el servei i les ajudes a col·lectius LGTBIQA.
 • El foment de l’ocupació torna a ser una prioritat per al consistori, el qual després de quatre anys incorpora la dotació d’una partida específica, dins la Regidoria de Turisme, Comerç i Treball, per a optar als programes d’ocupació del fons de garantia juvenil, per a donar oportunitats als joves i als col·lectius més vulnerables a l’hora de trobar una feina.
 • Educació pública de qualitat. S’incrementa la dotació per al manteniment dels centres escolars i el manteniment de les instal·lacions esportives, abandonades els darrers anys.
 • Participació Ciutadana. Per primera vegada s’inclouen partides específiques per a l’execució dels pressupostos participatius: en concret, 100.000 euros que permetran a la ciutadania elegir els projectes per als seus barris, en un pla pilot que contribueix a potenciar la democràcia local i la transparència en la gestió pública.
 • L’Àrea de Model de Ciutat i Habitatge Digne es dota de recursos per a abordar el 2016 dos importants reptes: treure endavant el nou Pla general d’ordenació urbana de Palma i dotar de contingut social l’Oficina Antidesnonaments, de nova creació durant aquesta legislatura i a la qual es destina una partida específica de lloguer social.
 • Infraestructures i Accessibilitat. El pressupost de 2016 prioritza les inversions a les barriades, després d’anys de retallades, i la inversió en accessibilitat com a eix transversal de les actuacions municipals.
 • Sanitat i Consum. Destaca el 2016 la dotació pressupostària per a elaborar i divulgar el Pla d’acció contra molèsties de renous, una de les necessitats estratègiques d’una ciutat a mida de les persones. S’augmenta la partida destinada a programes de promoció de la Salut, que permetrà arribar a més col·legis i infants.
 • Funció Pública i Govern Interior. Reformes a les instal·lacions de les oficines d’atenció ciutadana amb la finalitat de millorar el servei públic. Increment de la partida de l’Oficina del Defensor de la Ciutadania, amb l’objectiu de cobrir el nomenament durant el pròxim exercici i poder donar resposta al dret de la ciutadania d’informació i reclamació davant l’Administració.
 • Amb l’objectiu de garantir la qualitat ambiental del medi urbà i els espais naturals de Palma, l’Àrea d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal es dota de recursos per a iniciar el pla de gestió de les Fontanelles i de recuperació del Carnatge, alhora que preveu una major dotació per al manteniment i la vigilància de platges, agricultura i mercat ecològic.

Són només algunes de les mesures de rescat ciutadà previstes per al pressupost de 2016, podeu consultar la memòria completa aquí.

També hem d’afegir que per primera vegada des de fa quatre anys hi haurà doblers de Capitalitat de lliure disposició per a les inversions que decideixi l’Ajuntament de Palma, aportació que Som Palma ha procurat garantir i així ho farà en el proper exercici per posar solució als greus problemes estructurals que pateix la nostra ciutat. A més, Cort disposarà de gairebé 4 milions d’euros per a inversions que aportarà el Consell de Mallorca en el marc de la Llei de Capitalitat. D’aquesta manera, el consistori disposarà l’any 2016 d’11 milions d’euros per destinar a inversions a Ciutat.

Acabam l’any 2015 donant les gràcies a totes les persones que heu fet possible el canvi a Palma, amb la vostra confiança i implicació amb el projecte de Som Palma, però també (i sobretot), amb la vostra lluita als carrers. Encara queda molt camí a recórrer i el canvi real només serà possible amb la mobilització de la gent, construint des dels moviments socials i ciutadans, i als carrers reclamant la recuperació dels drets que ens han llevat durant els darrers anys.

Al 2016 i als anys vinents no demanam només la recuperació dels drets perduts, sinó la creació d’un nou món basat en la justícia social, la igualtat de drets i oportunitats, l’equitat de gènere, la col·lectivitat i la cooperació. Un nou món que construirem totes juntes.

Gràcies i feliç any 2016!

Articles relacionats

Deixan's un comentari

Dubte / Duda
Queixa / Queja
Suggeriment / Sugerencia
Proposta / Propuesta
Demanda de cita
Altres / Otros

2 Comentaris

 • Postejat 08/05/2016

  sikis izle

  Hola y gracias por este blog es una verdadera inspiración ..

  Tipus de consulta: Altres / Otros
 • Postejat 03/05/2016

  sikis izle

  Uno puede aprender algo nuevo aquí todos los días. Estoy un habitual para la mayoría de los blogs, pero aún no sabía nada de un par de ellos.

  Tipus de consulta: Altres / Otros