Palma, reptes i objectius: guanyar el futur

Palma, reptes i objectius: guanyar el futur

Aquesta setmana ha tengut lloc a l’Ajuntament de Palma el Debat de l’estat de la Ciutat. Una ocasió per a posar en comú els reptes i necessitats de nostra ciutat i també analitzar i debatre quin ha de ser el nostre paper com a ajuntament i de quina manera hem d’afrontar aquests reptes. 

 

Acords

A la segona jornada de dia 8 se celebrà el debat i la votació de les propostes de resolució presentades pels grups municipals i l’equip de govern. Es presentaren un total de 185 propostes, de les quals 41 corresponen al grup de Ciutadans, 66 al del Partit Popular i 78 a l’equip de govern.

De les 144 proposicions finalment aprovades, en destaquen: 

 • L’augment de l’IBI a les grans superfícies.
 • Inici dels tràmits per una auditoria externa del deute (amb els vots en contra del PP)
 • La remunicipalització del servei 010.
 • Introducció de clàusules socials en la contractació pública.
 • Aprovar per a 2017 un pressupost que garanteixi la recuperació de drets i serveis.
 • No permetre els excessos d’ocupació de la via pública.
 • Pla de Xoc de manteniment dels Col·legis Públics de Palma.
 • Nou pulmó verd a Palma, al Canòdrom i Velòdrom del Tirador.
 • Implantar el pla de sequera: accions d’estalvi i eficiència en el consum d’aigua.
 • Nova ordenança de medi ambient i neteja: mesures de reducció de residus, reutilització i reciclatge.
 • Programa Ecobarris: implicar els barris i pobles en un municipi net i sostenible.
 • Pla d’intervenció municipal per a millorar la situació de les persones que exerceixen la prostitució.
 • Desenvolupar polítiques per erradicar la LGTBIfòbia.
 • Obrir al públic abans de finals d’any el Casal Balaguer, recuperant un espai emblemàtic de Ciutat.
 • Incrementar els mercats socials amb iniciatives veïnals. 
 • Mobiltiat sostenible: millores en el transport públic augmentant la flota de busos i mesures per a reduir el tràfic al centre.
 • Seguretat ciutadana: auditories de qualitat per a millorar el servei de la Policia Local

Estat de la Ciutat

Fa un any, el carrer i la seva gent varen entrar en aquest Ajuntament amb un compromís ferm de governar obeint, de canviar definitivament el rumb de les polítiques irresponsables que havia imposat l’antic equip de govern.

Al llarg d’aquest any hem comprès el funcionament de la maquinària institucional i administrativa. Un funcionament, moltes vegades anòmal, que allarga els terminis en detriment sempre de les demandes de les persones, del veïnat de Ciutat que se sent impotent i incapaç d’entendre com els problemes més bàsics i primordials tenen massa sovint una resposta que oscil·la entre el silenci administratiu, la parcialitat i la ineficàcia.

Què hem trobat?

Hem trobat un ajuntament amb un deute de vergonya (i la major part il·legítim) de prop de 316 milions d’euros. 

Les polítiques neoliberals d’Europa ens imposen un sistema de pagament dels deutes dels nostres Ajuntaments que arruïnen encara més a la ciutadania i enriqueixen encara més als bancs. La modificació de l’article 135 de la Constitució i la Llei Montoro, obliguen als ajuntaments a prioritzar l’estabilitat pressupostària per sobre de les necessitats i demandes de la població.

Com a conseqüència, la ciutat de Palma pateix les desigualtats socials cada vegada més nombroses a l’Estat. L’informe de Foessa indica que Balears és una de les CCAA que registra una taxa de pobresa i exclusió més altes d’España, amb un 27,8%. 

Hem trobat una ciutat amb col·lectius i barris històricament oblidats per l’Administració, gent sense sostre, coes de la vergonya als menjadors socials, pobresa energètica, majors sense ingressos per pagar medicaments, etc. Hem trobat un Ajuntament que ha permès la sectorització del comerç i del turisme, amb una falta de gestió cap a la sostenibilitat econòmica, mediambiental i turística. Un govern que treballava per als turistes i no cap al seu veïnat, un clar exemple n’és la situació que sofreixen els veïns i veïnes de s’Arenal, on els hotelers han tengut més veu que els propis residents.  La voluntat política de treballar per a la gent ha estat nul·la.

Reptes i objectius

El passat 13 de juny entràrem amb aquesta voluntat política, amb tota la il·lusió i amb un sentiment altíssim de responsabilitat que conservem un any després de fer feina en aquesta institució tan poc àgil que dificulta els nostres propòsits.

És hora de repensar el model de ciutat al complet. Deixar d’organitzar-la exclusivament en termes econòmics empresarials i reconstruir-la en base als factors humans i ecològics. Això implica, per exemple, un replantejament de l’ús de l’espai públic, l’aplicació d’una perspectiva feminista transversal, destinar els diners públics al reforçament dels serveis socials en comptes de prioritzar el pagament als bancs (auditoria del deute), la creació d’un nou concepte de participació ciutadana real… i, en definitiva, deixar enrere el concepte de benefici econòmic privat com a motor de la societat per crear un model de ciutat amable, sostenible, justa i equitativa.

Lluitarem per una ciutat lliure, segura i amable per a totes i tots. Una ciutat que possibiliti un accés real i directe als drets, recursos i deures de totes les persones que viuen i conviuen a Palma. Implantarem des d’aquest ajuntament accions i polítiques que no suposin cap segregació ni discriminació per raó de gènere, d’origen, edat o de classe social.

Volem una ciutat feminista, inclusiva, antixenòfoba, equitativa i lliure per a totes, totes les persones que han decidit desenvolupar el seu projecte de vida a Palma. Deixar de tenir ciutadans i ciutadanes de segona i de tercera.

Guanyar el futur

Sabem que en quatre anys no podrem acabar amb els problemes estructurals de la ciutat, que són els problemes de desigualtat social fruit del sistema econòmic inhumà pel qual es regeix el món. Però el que sí que volem i pretenem és establir les bases per la vertadera transformació de la ciutat. Unes bases sòlides, construïdes poc a poc però amb bona lletra. 

Sabem que es una tasca difícil i dura, sabem que edificam a pas de formiga sota l’amenaça del monstre neoliberal, que no tot depèn de nosaltres i que actualment ens veiem limitats per les lleis estatals que ofeguen l’administració local, i també som conscients que els resultats no seràn visibles durant aquesta legislatura. Però avançam lentament perquè volem arribar molt enfora i el nostre gran assoliment serà haver regenerat l’Ajuntament de Palma i haver iniciat el camí per a què la casa del poble serveixi vertaderament al poble. I, si la ciutadania així ho decideix en les properes eleccions municipals, continuarem amb la tasca de construir la Palma del tothom inclòs.

Tenim clar que tot això no ho aconseguirem totes soles. No ens cansarem de repetir que hem entrat a les institucions per fer d’altaveu de la ciutadania, però reiteram que no hi ha vertadera transformació social sense la lluita al carrer. La inèrcia i la inoperància que han regit històricament l’administració local dificulten que les rodes del canvi girin a la velocitat que ens agradaria, i correm perill de ser consumides per la pura gestió. Per això demanam als moviments socials que no ens deixeu aïllar-nos, fem una crida a què ens vigileu, a que ens crideu l’atenció quan ho trobeu necessari, a que compteu amb el nostre suport en les mobilitzacions i a que ens agafem de la mà i transformem Ciutat plegades.

Perquè Palma l’ha de fer la seva gent. 

Llegix el discurs complet de Som Palma aquí.

Articles relacionats

Deixan's un comentari

Dubte / Duda
Queixa / Queja
Suggeriment / Sugerencia
Proposta / Propuesta
Demanda de cita
Altres / Otros

0 Comentaris