Ciutat amb ànima de poble

Ciutat amb ànima de poble

Vos imaginau una ciutat on els veïns i veïnes facin vida comunitària als carrers? On el jovent prengui les regnes del seu propi oci, un oci no mercantilitzat? Una ciutat amb unes festes populars arrelades en la tradició i la cultura pròpies, autoorganitzades per la comunitat veïnal? Vos imaginau, en definitiva, una ciutat amb ànima de poble?

Amb aquesta idea comença la legislatura l’àrea de Participació Ciutadana i així s’està traduint en les festes d’estiu llonguetes d’enguany, les festes de la Mare de Déu de la Salut.  L’exemple més clar el vàrem tenir el passat diumenge, amb la multitudinària batalla d’aigua Canamunt vs Canavall.

Una festa d’estiu popular, recreació remullada de l’enfrontament entre els bàndols de Canamunt i Canavall que es va dur a terme al llarg dels segles XVI i XVII a Ciutat. Un esdeveniment que combinà història i tradició amb alegria, diversió i participació ciutadana amb majúscules: sorgí com a iniciativa popular del col·lectiu Orgull Llonguet, el qual realitzà també una assemblea oberta per a sumar mans en les tasques d’organització, aportar idees, aclarir dubtes i vendre camisetes identificatives. El resultat va ser tot un èxit no només d’assistència a la batalla, sinó també de participació activa a través de divertitsvídeos que serviren de prèvia a la lluita i també de disfresses amb una escenografia molt ben treballada. Joves, grans i petits, la gent del carrer es bolcà en l’esdeveniment i totes i tots gaudirem d’una festa que promet convertir-se en tradició.

Festa Canavall Festa Canavall Palma Festa Canamunt

Però això no és tot i encara ens queden festes d’estiu llonguetes fins dia 13 de setembre! La gimcana“Trescabarris”, que tendrà lloc al barri de Bons Aires, augura diversió assegurada, la Trobada de Gegants, el Mercat Medieval, teatre amateur a Ses Voltes… Exemples ben clars de com la gent del carrer està revivint la ciutat amb alegria, iniciatives pròpies i esforç desinteressat.

La cultura i les festes han de ser obra de la ciutadania. L’Ajuntament cedeix el protagonisme a les entitats iFesta associacions ciutadanes, a la vegada que crea el marc i les condicions necessàries per a la seva viabilitat amb els recursos que disposa de seguretat, logística, neteja i d’altres. En aquest sentit Jaume Vich, membre d’Orgull Llonguet, fa una valoració molt positiva del paper de la regidoria de Participació Ciutadana a les festes d’estiu d’enguany: “ens ha facilitat els processos i ha agilitzat la gestió dels tràmits i permisos per tal que nosaltres poguéssim organitzar la batalla d’aigua sense cap inconvenient. El paper de l’Administració ha de ser facilitar les infraestructures i no donar més problemes que solucions a tot grup que estigui animat a fer coses per Ciutat.”

Llonguet

En aquest vídeo Miquel Comas, regidor de l’àrea, ens presenta el programa de festes:

I aquí podeu consultar el programa complet: http://participacio.palmademallorca.es/portal/PALMA/participacio/RecursosWeb/DOCUMENTOS/1/0_92380_1.pdf

Fem barri, fem ciutat i fem poble. Ens apropiam de les nostres festes populars i gaudim en comunitat.

Enhorabona i gràcies als veïns i veïnes de Palma que ho heu fet possible!

Articles relacionats

Deixan's un comentari

Dubte / Duda
Queixa / Queja
Suggeriment / Sugerencia
Proposta / Propuesta
Demanda de cita
Altres / Otros

0 Comentaris